Waarvoor kunt u terecht
Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen
Lees meerRuggegraat: 💪
Als iemand om 6.00 uur opstaat om te gaan hardlopen en dan fris de dag begint, is dat dan iemand waar je tegenop kijkt, omdat diegene al die moeite op kan brengen? Zou jij dat ook graag willen? Of wil je dat niet eens? Kun jij altijd beter lopen om vier uur ‘s middags of past zowel hardlopen als vroeg opstaan niet bij jou? Zou het zo kunnen zijn, dat deze persoon een ochtendmens is en heel blij is dat het eindelijk 6.00 uur is, uit bed mag en de dag rustig(er) kan beginnen als de frustratie of spanning er eerst even uit wordt gelopen? Je weet dit niet altijd van iemand anders! Maar alles wat iemand goed af gaat en dit vervolgens goed kan volhouden, levert iets waardevols op voor diegene! Deze persoon heeft wellicht mega respect voor jou, dat jij om half 10 ’s avonds nog trombone les gaat geven. Ik noem maar wat!
Als je je gedrag wilt aanpassen, hoe klein ook; zorg dan dat het je wat oplevert.
Bekijk het vanuit alle hoeken. Hoe kun je het naar je toe draaien, dat je krijgt wat je wilt. Je ultieme doel zal misschien verder weg liggen, dat komt later. Zorg dat je bij de kleine veranderingen ook al een belonend gevoel krijgt.
Qua voeding kun je dit principe heel goed toepassen!
Wat is probleem of welke verandering zou je graag zien?
Welk raakvlak heeft dat met voeding? Welke producten vindt je lekker? Welke absoluut niet?
Hierbij wat voorbeelden:
Ik wil mijn darmen meer stimuleren, heb nu dikwijls zakjes Movicolon nodig: dan zal er meer vezel in de voeding moeten. Vezels zitten veel in volkorenproducten, groenten en fruit. Let tevens op voldoende vocht!
Stel je begint met fruit. Hoe kan ik mijn fruit verhogen? Wat lust ik graag? Wat is goed te betalen?
Wanneer op de dag wil ik dit
gaan eten? Zal ik dit door de maaltijd of het toetje verwerken? Of juist tussendoor eten? Maak het aantrekkelijk! Leuk bord, klein vorkje/ mesje, iets leuks op tv of leuk boek erbij.
Na een week ga je evalueren of het is gelukt om inderdaad meer fruit of überhaupt fruit te eten.
Elke keer dat het is gelukt; geef je jezelf een schouderklopje. Maar ook als het niet is gelukt, maar je het wel hebt opgemerkt doe je dat. Dat is gek he, maar wel heel rustgevend en MOTIVEREND.
Als je zover bent ga je naar het volgende: meer volkoren: waarvoor zou dat helpen? Je zult meer verzadiging van de maaltijd ervaren. Je zult meer voedingsstoffen gebruiken, je krijgt meer afval (dus betere ontlasting). Je kunt bij brood beginnen of bij de warme maaltijd: je hoeft niet in 1 keer van witte rijst naar zilvervliesrijst, het kan ook in etappes. Gebruik steeds meer zilvervliesrijst in verhouding. Viel de smaak mee? Viel de structuur mee? Als het meevalt, zal het makkelijk zijn om over te gaan. Heb je hier nog nadelen van? Kun je daar wat mee, zodat het minder tegenwerkt? En zo door.
Ander voorbeeld:
Ik weet dat ik teveel cafeïne gebruik en me daar minder goed bij voel:
- Hoeveel drink ik eigenlijk precies van koffie/ cola/ energiedrink ed?
- Wat zou minderen in cafeïne voor voordelen opleveren?
- Is het gewoonte geworden?
- Wat levert het voor nadelen op voor zowel minderen als niet veranderen?
- Drink ik meer als ik moe wordt of gefrustreerd of verveeld ben?
- Waar kan ik het door vervangen? Wanneer wil ik het wel blijven gebruiken?
Begin klein en met 1 doel tegelijk!
Voor alles geldt: wat levert het je op? Het moet ook op korte termijn wat opleveren!!
Ruggegraat: 💪 Als iemand om 6.00 uur opstaat om te gaan hardlopen e...
Lees meerOp 19-9 is het dag van de dietist!
Lees meer