Waarvoor kunt u terecht
Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen
Lees meerWHO: gebruik geen zoetstoffen
De WHO raadt het gebruik van zoetstoffen voor gewichtsbeheersing of in de preventie van welvaartsziekten af.
Uit de WHO guideline Use of non-sugar sweeteners blijkt dat zoetstoffen op de lange termijn geen gezondheidsvoordelen opleveren en niet leiden tot minder lichaamsvet bij volwassenen en kinderen maar juist leiden tot een verhoogd risico op type-2-diabetes, hart- en vaatziekten en overlijden.
Het is belangrijk dat mensen leren een minder zoete voeding te gebruiken en zoetstoffen helpen daar niet bij. Voor gewichtsbeheersing en het voorkomen van welvaartsziekten zijn gezonde eetgewoonten en een betere kwaliteit van voeding nodig.
De richtlijn van de WHO (World Health Organization) ontraadt daarom het gebruik van intensieve zoetstoffen (zoals acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaten, saccharine, sucralose en stevia) aan kinderen en volwassenen.
Deze aanbeveling geldt niet voor het gebruik van intensieve zoetstoffen producten voor persoonlijke verzorging (zoals tandpasta) of medicatie.
Ook geldt deze aanbeveling niet voor mensen met al bestaande diabetes mellitus. Voor deze groep is onvoldoende onderzoek gedaan.
Verder is deze aanbeveling niet van toepassing op polyolen (zoals sorbitol, xylitol en mannitol). Deze zoetstoffen bevatten wel energie en vallen niet onder de intensieve zoetstoffen.
Bron: WHO & Voedingonline.
Luister hierover ook de Podcast over Voeding van I”m a foodie: #99: Het gedoe van zoetstoffen in Broodje Jaap!
Meer informatief hierover:
https://www.diabetesfonds.nl/over-eten/veelgestelde-vragen-suiker/hoe-zit-het-met-zoetstoffen
Op 19-9 is het dag van de dietist!
Lees meerEven ontspannen na een jaar (hard) werken, vele verplichtingen en n...
Lees meer