Waarvoor kunt u terecht
Vragen over voeding of een voedingsadvies op maat of begeleiding als u om medische redenen uw voeding moet aanpassen
Lees meerTussendoortjes:
December:
Recept voor volkoren pepernoten:
Genieten van de Sinterklaastijd, zeker met kinderen, leuk om samen te doen, snel klaar en niet moeilijk ?
175 gram volkoren (tarwe) bloem
75 gram vloeibaar (bak- en braad) vet. Bij voorkeur voor koken, bakken en braden
35 gram honing of bruine suiker of 2 rijpe bananen
1,5 eetlepel speculaaskruiden of kaneel
2 eetlepels melk
1 theelepel bakpoeder
Ingrediënten mengen, deeg kneden, 4 bollen van maken, per bol: uitrollen tot een sliert en hiervan kleine stukjes snijden, 20 minuten in de oven bij 160 graden C. Even laten afkoelen; en geniet!
De pepernoten zijn iets brosser door oa het vloeibare vet, maar wel lekker!
Het voordeel van brosse voeding is, dat je er dan minder snel van door-eet?
Alternatief voor een appelflap:
Oliebollen en appelflappen zijn natuurlijk heerlijk en traditie: voor de oliebollen kun je volkorenbloem gebruiken en als je een leuke variant van appelflappen wilt maken (die ook dagelijks in de voeding zou kunnen ?):
Benodigdheden:
-appel: wassen en bovendeel eraf snijden en klokhuis eruit halen (uithollen)
-een mengsel maken van paar noten of pinda's naar keuze, lepel havermout, gemengd met een lepel honing, zodat het aan elkaar plakt
-mengsel in de uitgeholde appel doen en de bovenkant weer op de appel.
-het geheel in een voorverwarde oven, 20 minuten op 180 graden C.
Recept voor deze lekkere (volkoren) appel/ peer taart:
Benodigheden:
300 gram volkoren meel 3 appels (fris/zure) ik had Kanzi en Royal Gala
2 peren (niet te zacht) 2 handjes rozijnen, 1 handje cranberries (die je kunt eten, net zoals rozijnen, dus niet die je eerst nog moet koken, kan wel, maar had ik niet)
2 eetlepels kaneel 2 eetlepels honing
1 zakje bakpoeder 4 dadels
2 eieren
250 ml bananenmelk (soja melk, smaak banaan), kan ook met amandelmelk of gewone melk
2 eetlepels bakboter (vloeibare, voor koken, bakken en braden)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden C, schil de peren en 2 appels en snijd ze in in kleine blokjes, meng ze in een kom samen met de rozijnen, de cranberries en 1 lepel kaneel, doel het meel, het bakpoeder, de eieren, de dadels (in kleine stukjes gesneden) de bananenmelk en de honing en het vet in een andere kom en meng dit tot een stevig, smeuig mengsel, doe daarna het het beslag bij het appel/peer mengsel, meng dit goed door elkaar, leg onderin een springvorm een vel bakpapier, klik de ring erop en knip de zijkanten er evt. af, vet de zijkanten van de springvorm in met iets olie of bakvet, schep het appelbeslag in de springvorm en druk het goed aan, snijd de overige appel in dunne plakjes en leg op het beslag, strooi de andere lepel kaneel nog over de appels heen, de taart kan de oven in ! Bak goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten. De taart in klaar als een sateprikker die je erin steekt er weer schoon uitkomt.
Wat ook lekker is:
ipv de bananenmelk, de macchhiatovariant van de sojamelk & veel meer vulling, dus ipv 3 appels: 5 appels (nu had ik Granny's) en 5 handjes rozijnen, 1 handje gestampte hazelnoten ?
Dan wordt ie zo:
Recept voor volkoren pannenkoek met groente:
Dit is met courgette: (foto volgt)
Voor 1 persoon:
50 gram vokorenmeel
1 ei
50 gram courgette, geschild en in kleine stukjes gesneden
90 ml melk
Voor 2 personen, alles verdubbelen, behalve het ei.
Iets kaneel door het beslag is ook lekker.
Doe de ingrediënten bij elkaar en maak een glad deeg mbv een staafmixer/ blender (zodat de courgette helemaal opgenomen wordt in het beslag, het hoeft niet eerst gekookt te worden.
Dan het beslag bakken (zoals je altijd een pannenkoek bakt) in iets vloeibare bak-en braadboter.
Eet smakelijk!
Ijsjes maken van fruit:
recept uit Allerhande van 2020
Op 19-9 is het dag van de dietist!
Lees meerEven ontspannen na een jaar (hard) werken, vele verplichtingen en n...
Lees meer